De Dochter van de Korenaar

Algemene info

Brouwerij:

De Dochter van de Korenaar
Baarle Hertog (b)
Bieren:
  Bravoure (6,5%) Warm amberkleurig rookbier van hoge gisting 6,5% vol.

Bravoure ontleent haar rooksmaak aan het gebruik van een flinke dosis op beukenhout gerookte ‘Bambergse Rauchmalz’. De genuanceerde rooktoetsen combineren mooi met de lichtzoete carameltoetsen van de ‘Cara-Munich mout’. Hierdoor ontstaat een gebalanceerd rokerig bier met een subtiele caramelsmaak. Ideaal bij gerookte vleeswaren en barbecue.

Stijl: Rookbier

  Finesse (8,5%) Finesse is een zachte drie-granen tripel van gerst, tarwe en roggemout, met een lichtzoete, kruidige hoppigheid. 8,5% vol.

Stijl: Tripel / Triple

  Noblesse (5,5%) Toegankelijk pittig blond bier van slechts 5,5% vol.

Noblesse is een edel blond bier van hoge gisting. Bedoeld als ‘overgangsbier’ voor die mensen die doorgewinterde pilsdrinkers zijn, maar nu toch wel eens iets anders willen proberen. Door de frisse hoppigheid en de doordrinkbaarheid leent het bier zich uitstekend als aperitiefbier. Dorstlessend, met een pittige afdronk en een zachte nasmaak.

Noblesse smaakt prima bij vis en schaaldieren.

Stijl: Kölsch / Bitter / Blond

  Noblesse XO (7%) Fruitig, kruidig blond bier van hoge gisting 7% vol.

Noblesse XO bevat dezelfde moutsoorten als de ‘gewone’ Noblesse. Echter door de grotere hoeveelheden oogt en smaakt het bier voller en rijker. Door de intense moutigheid, kan het bier ook wat meer hopgift ‘dragen,’ die hoeveelheid hop alsmede een lichte dry-hopping resulteert in een bier met extra kruidigheid van extra-ordinaire (buitengewone) kwaliteit.

Heerlijk bij een paella, tapa’s.

Stijl: Blond

  Embrasse (9%) Een intens zwaar donker bier van 9% vol.

Embrasse is een zwaar donker bier wat perfect het midden houdt tussen een zwaar donker Abdy/trappistenbier en een Stout/Porter. Het bier combineert geroosterde mout en koffie/chocolade-toetsen met een aangename lichte fruitigheid van gedroogde zuidvruchten. Lees verder in het technische fiche.

Aangenaam bij een traditioneel kaas & worst plankje / selectie van harde pikante kazen.

Stijl: Abdij / Stout / Porter

  Belle-Fleur (6%) Lichtbond, intens gehopt bier met dry-hopping 6% vol.

Belle-Fleur is fris, hoppig en dorstlessend, met duidelijke citrus/bloemige smaken. Een bitter en aromatisch bier voor de liefhebber die op zoek is naar de rijke geur en smaak van verse hop. Qua alcohol een lichtere variant in deze sterk in opmars zijnde bierstijl. Zeer toegankelijk en smakelijk, heerlijk op een zonnig terras.

Fijn als aperitief, of bij pikant eten.

Stijl: India Pale Ale

  Extase (8,5%) Een zwaar koperkleurig bitterzoet bier, extreem gehopt van 8,5% vol.

Extase is een Double IPA met een blend van veertien excellente hopsoorten, zeer intens en gebalanceerd van karakter. De lichte zoetheid van de alcohol en de moutsuikers complementeren de bitterheid van het bier. Extase doet haar naam eer aan met haar extreme hoppigheid (meer dan 100 IBU). Lees verder in het technische fiche.

Extase is heerlijk bij pittige uitheemse gerechten.

Stijl: Imperial India Pale Ale

  Charbon (7%) Een klassieke dry stout van 7% vol alcohol, gebrouwen met gerookte tarwemout, en gearomatiseerd met verse vanille.

Charbon is een bier met tegenstellingen: de geroosterde smaken werken samen met de rooksmaak, afkomstig van op eikenhout gerookte tarwemout, om het bier een flinke dosis pit mee te geven. Lees verder in het technische fiche.

Charbon combineert goed bij romige, zachte kazen.

Stijl: Smoked Vanilla Stout

  Crime Passionnel (7,5%) Een originele tarwe-IPA van 7,5% vol met een kruidig/romige afdronk, en veel tropisch fruit door de gebruikte hopsoorten

Crime Passionnel is voor zowel de Weizen-stijl liefhebber als de IPA-liefhebber een waar avontuur. Een echt tarwebier van 45% tarwemout en kruidige Duitse Saphir-hop. Lees verder in het technische fiche.

Crime Passionnel is een op zichzelf staande lekkernij.

Stijl: Wheat India Pale Ale

  Sans Pardon (11%) Klassieke zware bitterzoete ‘Imperial Stout’ van 11% vol met een vleugje ‘Rooibos’.

Sans Pardon is één van de zwaarste volmout bieren van de brouwerij. Zwart als de nacht, met een romige schuimkraag. Het hoge alcoholpercentage complementeert de koffie- en chocoladetoetsen in het bier. De ‘Rooibos’ geeft het bier dat extra tintje fruitigheid. Zonder Pardon de lekkerste.

Sans Pardon smaakt heerlijk bij pittige harde kazen.

Stijl: Russian Imperial Stout

  Passe-Partout (7%) Rijk smakend, laag alcoholisch blond bier, bitterdroog en cirtrusfruitig.

Passe-Partout behoort tot een nieuwe generatie laag-alcoholische bieren met veel smaak. Niet alleen het gebruik van rijkelijk gebruikte excellente hopsoorten uit Amerika en Nieuw-Zeeland, maar ook toepassing van mout met een laagrendement, zorgen voor een volmondigheid en frisheid. De perfecte dorstlesser voor een biertje na het werk.

Stijl: Session IPA

  Beau-Monde (6,2%) Saison à L’orange; een a-typische saison.

Deze a-typische saison wordt gebrouwen met toevoeging van veel bittere en zoete sinaasappelschil, vergist met onze huisgist en een saisongist.

Het resultaat is een oranjekleurig droog/bitter bier met duidelijke aroma’s van sinaasappel. Een perfecte, stevige dorstlesser bij warm weer, waarvoor de stijl Saison uiteindelijk bedoeld is.

  La Frontière (5,2%) Om te laten zien wat er bij een alc. % van 5,2% ook mogelijk is, is dit bier ontwikkeld. De mooie goud-gele kleur, fruitige aroma’s van de hop en zachte, volle bitterheid maken van dit bier een zeer aangename, dagelijkse dorstlesser/aperitief-bier.
Capaciteit:
  • 2x per dag 50hl
  • 3500 hl per jaar
Inspectie: 23 November 2018 door 31 inspecteurs, waaronder 3 nieuwe inspecteurs

Inspectie 2018
Het is raar maar waar, we drinken van de Dochter van de Korenaar

De OBEC ging op 23 november 2018 naar Baarle Hertog

De heenreis

We gaan naar de Dochter van de Korenaar. Zoals gewoonlijk gaan we met de bus en we pikken onze inspecteurs weer op de gebruikelijke plekken op.
Het dreigt al meteen helemaal fout te gaan. De buschauffeur is zijn bril kwijt. Geen probleem, hij hoeft alleen maar te rijden, wij kijken wel... Naar aanleiding hiervan vertelt de chauffeur over zijn collega die bij een chauffeurswissel met een zwarte bril en een blindenstok aan kwam lopen. Hij vroeg "is dit de bus naar Spanje?" En toen dat bevestigd werd, ging hij op de chauffeursstoel zitten. ..
Volgens onze buschauffeur is er niet veel voor nodig om buschauffeur te kunnen worden. As je 'bus' kunt spellen...

Het opstappen is een kleine chaos. De inspecteurs houden zich deze keer niet allemaal aan het opstapplan. Inspecteurs die eerder opstappen is geen probleem, echter heeft inspecteur JG besloten om later op te stappen en staan we bij het station gratis en voor niets te wachten. Da is echter gelukkig met een snel telefoontje opgelost.

Als we iedereen opgepikt hebben, stelt de buschauffeur zich even via de intercom voor. Hij heet Jacco en is makkelijk te vinden, links vooraan in de bus... Hij vertelt dat hij vandaag me een handicap rijdt (niet zijn bril, want die hebben we inmiddels gevonden). De bus is langer dan 12m (zelfs iets meer dan 13m) dus als hij een enkele keer een paar keer in moet steken, dan ligt dat niet aan dat hij zijn rijbewijs net pas heeft.

De brouwerij

We gaan bij Ronald en Moniek op bezoek, die zijn in 2007 een huisbrouwerij begonnen. Na een uitstapje van 2 jaar als zwembadbouwer zijn ze toch weer begonnen met brouwen. Sinds 2017 wordt hier in Baarle Hertog gebrouwen met een capaciteit van 2x brouwsels van 50hl per dag. Dat resulteert in zo'n 3500hl per jaar.

Het verwarmen gebeurt met stoom. Vroeger was dat met olie, maar dat was maar behelpen.

De naam , Dochter van de Korenaar, betekent bier. Bier is vrouwelijk en we gebruiken koren, dus dochter van de korenaar. Deze uitspraak komt uit de 16de eeuw en stamt van Keizer Karel V, die met zijn uitspraak "Ik kan beter tegen het sap van De Dochter van de Korenaar dan het bloed van de druiventros" aangaf waar zijn voorkeur lag.

Hoewel de brouwerij belgisch is, worden er geen typisch belgische bieren gebrouwen (dubbel, tripel, enz.). De Dochter van de Korenaar legt zich toe op de meer hoppige bieren en de barrel aged bieren.

De brouwerij is zo groot geworden doordat ze een aantal keren de consumententrofee op het Zythos Bierfestival gewonnen hebben (in 2011, 2013, 2014 en 2016). Het Zythos Bierfestival wordt ieder jaar eind april in Leuven gehouden. De consumententrofee is een echte prijs van het publiek. Zij kiezen het beste bier en niet de zogenaamde kenners...
Door de onstuimige groei was er jaren meer vraag dan aanbod. Hoewel dat klinkt als een luxe situatie, is het toch niet goed voor de business.

Hop werd 25-30 jaar terug vooral als conserveermiddel ingezet en niet echt als smaakmaker. Dat is tegenwoordig wel anders. Nu worden een 40 tal hopsoorten gebruikt als aroma hop.
Ook wordt tegenwoordig het zogenaamde dry hopping toegepast. Daarbij wordt de hop in de gisting tank toegevoegd. Risico op een infectie hierbij is gering (alhoewel veel brouwers dit toch niet aandurven).

De gisting op de gisting tanks duurt zo'n 3-8 weken. De barley wine heeft het laatste deel van de gisting met wijn gist. Dit verloopt trager maar levert meer alcohol op (tot 13%). Ook wordt het bier hierdoor langer houdbaar en krijgt men kleinere koolzuurbelletjes, een vastere schuimkraag en een beter gevoel.

De kelder is de schatkamer van de brouwerij. Hier liggen 300 vaten met bier te rijpen, dat is een slordige half miljoen aan geld. De vaten worden door Ronald zelf gehaald in de Bourgogne. Daar hebben ze geen email. Het is dus op hoop van zegen er naartoe rijden...
Het bier ligt 1-1.5 jaar op vaten. Behalve wijnvaten worden ook Whisky vaten gebruikt. Voor een deel rokerige Whisky. Hierbij zit er nog een liter of 6-7 in het hout. Door die Whisky van 60% wordt het bier ook zwaarder.
De vaten worden maar 1x gebruikt en worden daarna verkocht (als iemand nog een regenton nodig heeft...).

Ronald is ook nog met een experiment bezig. Hierbij wordt aan een zwaar donker bier halverwege de gisting alcohol toegevoegd. Dit krijgt op een groot vat 1 jaar marriage en daarna een rijping van 2 jaar op kleinere vaten. Het ruikt als Port, maar met een karamel smaak. Het 'brouwsel' heeft 20% alcohol als het rijpings proces begint (nu nog maar 19 procent). Volgende week wordt er voor de eerste keer gebotteld. De naam wordt waarschijnlijk 'Rien Ne Va Plus'.

In de warme kamer vindt de nagisting plaats. Hier staat ook een compressor en die slaat iedere keer aan. Ronald heeft iedere keer 3 minuten om zich verstaanbaar te maken. Daarna is het iedere keer een dikke minuut wachten.

Het bier wordt verkocht in 28 landen. Dat is ook de reden dat het bier allemaal franse namen heeft. Die zijn door een groot deel van de wereld nog enigszins uit te spreken.

Ronald is ooit op hobby schaal (500l per keer) in een frans gehuchtje begonnen met brouwen. Iedereen stroomde toe om bier te kopen zodra een brouwsel klaar was (7 andere huizen).

Ieder brouwsel resulteert in 5-6 pallets en in het magazijn liggen 18 brouwsels. De brouwerij wordt eigenlijk al weer te klein.
Er gaan een 3-tal bieren uit omdat de ruimte het niet toelaat. Een van de bieren waar Ronald wel vanaf wil is Finesse, dat is lastig te bottelen. Na een batch was er nog wat over en omdat Ronald geen zin had om tot 's avonds door te gaan heeft hij het in een vat gedaan en een half jaar later gebotteld. Toen werd het al niet meer gebrouwen. Maar het smaakte zo goed dat het weer in productie genomen is...
Normaal gaat alles in vaten. Wat over is bottelen we wel en geven we aan de OBEC...

We waren overigens niet de enige bezoekers in de brouwerij. Simon Martin, een bier review vlogger uit de UK, was er ook, op uitnodiging van de brouwerij.

Turnhout

Rond een uur of zes geven we het sein dat de laatste ronde besteld kan worden. We willen rond half zeven naar Turnhout vertrekken. Hier gaan we naar restaurant Becherelle. Zo gepland, zo gedaan. Jacco zet ons netjes voor de deur af in Turnhout.

Bij Becherelle worden we warm ontvangen en beginnen we met het bestellen van iets te drinken. We staan immers al weer dik een half uur droog.
De Koninck heeft weer goed zijn best gedaan en een voortreffelijk diner uitgezocht. Bij he hoofdgerecht komt men zelfs langs met een schaal extra vlees voor diegenen die er niet genoeg van kunnen krijgen.

Na het eten nemen we afscheid van de eigenaresse en bediening van Becherelle en gaan we richting kroeg. Blijkbaar nam dat afscheid nemen te vee tijd in beslag. De helft van de inspecteurs is al verdwenen. Naar café Chaos zoals later bleek. Van de overgebleven inspecteurs weet niemand waar Chaos ligt en zij komen bij café Zig Zag terecht.

De terugreis

Gelukkig komt iedereen weer bij elkaar rond 23:00 uur op het plein waar de bus al op ons staat te wachten. Jacco zorgt er vervolgens voor dat we allemaal weer netjes op de gebruikelijke plekken afgeleverd worden.

Al met al weer een zeer geslaagde OBEC inspectie bij een zeer interessante brouwerij die het predicaat 'goedgekeurd door de OBEC' zeker mag voeren.

Bekijk hier de foto's van deze inspectie.