Sint Servattumus
Algemene info
Brouwerij:
|
Sint Servattumus
Schijndel (NL)
|
Bieren:
|
Vattumus (7,5%)
|
Een donker dubbel, lichtzoetig, volmondig bier. Het eerste bier!
|
|
Speltbier Enkel (5,6%)
|
Een licht, lichtzoet en verfrissend Speltbier.
|
't Hopbelleke (5,6%)
|
Een licht zomerbier, zoet, zacht en hoppig. Gebrouwen met echte Schijndelse hop.
|
|
Speltbier Stout (6,5%)
|
Een zwarte Stout. Een verfrissende combinatie van zoet en bitter.
|
Skèndelse Bok (7,0%)
|
Een robijnrood bokbier, volzoet en caramellig.
|
|
Speltbier Dubbel (7,5%)
|
Een donker dubbel, lichtzoet en volmondig.
|
Albinootje (5,6%)
|
Een donkerder tarwe- / witbier, friszurig.
|
|
Speltbier Tripel (8,0%)
|
Een lichte tripel, lichtzoet en verrassend.
|
Skendels Kersenbier (6,5%)
|
Een roodbruin fruitbier, zoet en fruitig. Gebrouwen met 9,3% vers kersensap.
|
|
Speltbier Honingbier (8,5%)
|
Een amber honingbier, honing-zoet (met echte Skendelse lindenhoning).
|
't Winterkuninkske (9,0%)
|
Een donkerrood winterbier, robuust en hartverwarmend. Bier met smaakevolutie.
|
|
Speltbier Bokbier (7,0%)
|
Een roodbruin bokbier, vol-lichtzoet.
|
Birrebier (8,5%)
|
Een donker honingbier, volzoetig. Gebrouwen met echte Skendelse lindenhoning.
|
|
Speltbier Witbier (5,6%)
|
Een licht witbier, fris-zurig met een lichtzoete afdronk.
|
Vriendenbier (8,5%)
|
Een donker dubbel, lichtzoetig, volmondig bier.
|
|
|
|
Blauwe Bessen Bier (6,0%)
|
Een roodbruin fruitbier, zoet en fruitig. Gebrouwen met 15% blauwe bessensap.
|
|
|
|
Kerstbier (7,5%)
|
Een donker dubbel, lichtzoetig, volmondig bier.
|
|
|
|
Zoethouter Tripel (8,0%)
|
Een lichte tripel, lichtzoetig met een lichte zoethoutsmaak. Gebrouwen met zoethout.
|
|
|
|
Un appelke vur d'n dorst (8,0%)
|
Een roodbruin fruitbier, fruitig met een lichte appelsmaak. Gebrouwen met 13,8% vers appelsap.
|
|
|
|
Vattumus Pils (5,0%)
|
Een licht hoppig pils.
|
|
|
|
Meibok (6,5%)
|
Een middelbruin bokbier, stevig.
|
|
|
|
En nog vele andere bieren, gebrouwen voor derden of op verzoek.
|
|
|
|
|
Capaciteit:
|
- 500-600 liter per brouwsel
- 2500 liter per week
|
Inspectie:
|
28 November 2014 door 27 inspecteurs, waaronder 1 nieuwe inspecteur
|
Inspectie 2014 We schijnen in Schijndel...
De OBEC ging op 28 november 2014 naar Schijndel
Vertrek
Zoals gewoonlijk pikken we de onze inspecteurs op diverse locaties op, deze keer tot zelfs in Eindhoven.
We zijn overal heel op tijd zodat we op enkele plekken even moeten wachten omdat nog niet iedereen er is.
Bij R&D dreigt het even mis te gaan.
Een tweetal inspecteurs, Richard Q. en Pieter V., staan aan de verkeerde kant (zuid in plaats van noord).
Gelukkig zijn ze zo slim om buitenom naar de andere kant te lopen zodat we ze tegen komen als we naar zuid rijden om te kijken of ze daar staan.
We zijn vandaag met maar 27 inspecteurs.
Een van de redenen is dat we vrij laat waren met de aankondiging.
Daardoor hadden enkele inspecteurs al andere verplichtingen en konden niet mee.
Onze chauffeur introduceert zichzelf aan de groep.
Hij was vroeger dakdekker en zat op de school.
De brouwerij
Bij de brouwerij worden we door Toon en John ontvangen en welkom geheten in de grootste brouwerij van Schijndel!
Als we eenmaal in het proeflokaal plaats hebben genomen, worden eerst twee belangrijke problemen de wereld uit geholpen:
- De lege viltjes, daar wordt een glas opgezet.
- De lege glazen, daar wordt bier in geschonken.
We beginnen met een Vattumus Pils.
Dit is een onder gistend bier dat, vanwege plaatsgebrek, niet in Schijndel gebrouwen wordt.
De brouwerij vind zijn oorsprong in de keuken van Toon.
Hier werd in 1995 al gebrouwen.
Met een fluitketel werd stoom gemaakt en dat werd gebruikt om te brouwen (slangetjes en zo).
Helaas raakte er op een gegeven moment een stop los (niet goed vastgezet) en zat de hele keuken onder de smurrie.
Nadat de vrouw van Toon daar, in niet mis te verstane 3 letter woorden, een kwartier lang, haar ongenoegen over geuit had, was dat het einde van het brouwavontuur in de keuken.
Er werd voortaan gebrouwen in de schuur.
Het brouwen was echter zo succesvol, dat men het bier gewoonweg niet opgezopen kreeg.
Verkopen dus die handel.
Met de verkoop van het bier kwamen ook allerlei andere zaken kijken.
Zo was daar de keuringsdienst van waren die en kijkje kwam nemen in de kleinste officiële brouwerij van Nederland.
Ook moest er een naam verzonnen worden.
Als je iets belangrijks moet verzinnen, drink dan eerst een bak bier leeg.
De rest komt vanzelf.
Zo ook de naam.
Sint Servatius, de patroonheilige van Schijndel, als naam was het niet echt voor een brouwerij.
Samengevoegd met de kreet "vat um es" werd dit echter de naam van het eerste bier en tevens de naam van de brouwerij.
Toen ook de schuur te klein werd, is men naar de huidige locatie verhuist.
Hier is ook plaats voor de verzameling volle flessen bier van Toon.
De oudste daarvan is een fles uit 1850 met, hoe kan het ook anders, Guinness bier!
Er staan honderden flessen in het proeflokaal en ieder fles heeft zijn eigen verhaal (Bram V.: "Vertel eens...").
Er wordt 2500 liter bier per week gebrouwen en voorlopig is alles al verkocht (tot de zomer van volgend jaar).
Er is een wachtlijst voor bier afnemers.
Wij mochten god dus op onze blote knieën danken dat we bier te drinken kregen.
Het is dat Toon goei zin had, anders hadden we aan de ranja gezeten...
De Sint Servattumus brouwerij doet bijna alles met vrijwilligers.
Het is een stichting, dus al het geld dat verdient wordt, gaat terug de brouwerij in.
Het is mogelijk om obligaties te kopen (vanaf € 50,-).
Het rente percentage is 8% en de rente wordt uitgekeerd in bier, op te halen op de 1ste zondag van September.
Ondertussen was het tijd om de brouwerij te gaan inspecteren.
We volgen John de trap af.
Volgens Toon is het raadzaam om John voorop te laten gaan, die heeft een life airbag.
John liet ons de koperen ketels zien.
Vroeger waren alle ketels van koper en dat is eigenlijk hartstikke ongezond.
In koperen ketels komt namelijk koperdioxine in het bier en dat is giftig.
Het bewijs daarvoor is simpel, alle mensen die vroeger van dat bier gedronken hebben zijn inmiddels dood...
Wat opvalt in de brouwerij is dat alles met de hand gedaan wordt.
Dit is echt ambachtelijk brouwen.
Het vullen van het bier wordt met handbediende vulapparaatjes gedaan.
Met één apparaat kunnen 10 kratten per uur gevuld worden.
Met de drie apparaten die ze hebben, kunnen dus 3x zo veel kratten gevuld worden...
Een van de weinige zaken doe min of meer geautomatiseerd zijn is het markeren van de etiketten met de uiterste houdbaarheidsdatum.
Dat gebeurt met een decomponeer machine (decoupeerzaag).
Ofwel volgens ons een "dik op en neer" machine.
John weet de meest intelligente vragen goed te pareren.
Als Hans P. vraagt of het bier dan onder verschillende namen weg gaat, is het antwoord "Ja, dat klopt...".
Behalve bier, wordt er bij Sint Servattumus ook Spelt Jenever gemaakt en zijn er ambities om Whisky te gaan maken.
Het grote probleem daarvan is dat als de Whisky eenmaal in het vat zit men 3 jaar moet wachten voordat er geproefd kan worden....
Er worden 26 verschillende soorten eigen bier gebrouwen in Schijndel, inclusief het bier dat voor anderen gebrouwen wordt, 142 soorten.
60% is voor Sint Servattumus en 40% voor derden (heel veel verschillende klanten).
John heeft met Kerstmis nog wel een baantje voor De Witte Raaf.
Hij zoekt nog een herder...
Zoals gezegd gaat al het geld dat verdient wordt terug de brouwerij in.
Aan het eind van de rondleiding kunnen we zien dat het geld op is.
Hier is een verbouwing halverwege.
Er wordt een kantine, een laboratorium en een keukenblok gerealiseerd.
Het keukenblok uiteraard met afzuiging voor de bitterballen...
Na de rondleiding door de brouwerij, een rondje van de zaak, hoeven we daar ten minste ook niet meer om te zeuren, gaat het terug naar het proeflokaal.
De proeverij
Na het Vattumus Pils voor de rondleiding, gaan we nu verder met een blond bier, een Skèndels Blond van 5,6%.
Intussen gaat Toon gewoon door met zijn verhaal.
Bij Sint Servattumus hebben ze ambachtelijk en bourgondisch hoog in het vaandel staan en daar blijven ze ook bij.
Bourgondisch dat is goed eten en goed drinken.
Je moet genieten, wat je eenmaal genoten hebt, dat nemen ze je niet meer af!
Een van de vele bieren die bij Sint Servattumus gebrouwen werd is het Viagra bier.
Helaas mocht de naam niet meer gebruikt worden van Viagra, dus het bier is maar beperkte tijd in omloop geweest.
Er is nog één fles overgebleven en deze staat al jaren fier rechtop in de vitrine...
Sint Servattumus is de hofbrouwerij van de carnavalsvereniging in Schijndel.
Dat was nog een hevige strijd, maar Sint Servattumus heeft deze nipt gewonnen.
Het een en ander heeft geleid tot het Sint Servattumus lied.
Dit lied bestaat alleen uit een refrein, de coupletten zijn ze vergeten...
Dit lied wordt door John voorgezongen en daarna moeten ook wij eraan geloven.
Toon telt tot vier en knipt dan met de vingers (John kan niet tellen).
Wij moeten het lied 30x zingen, maar na 2x vinden we het wel genoeg.
Daarop zegt Toon "Zie je wel dat jullie ook niet kunnen tellen...".
In 2013 werd er 300 hectoliter gebrouwen en dat gaat dit jaar naar de 900 hectoliter.
Het verhaal van Toon is een grote buut.
De grappen over bekende Nederlanders vliegen je om de oren.
Het derde bier dat we proeven is een Skèndelse Tripel van 8%.
Alle bieren die we proeven zijn Skèndelse bieren volgens John.
Hij is niet zo goed in namen...
Ook het vierde bier is een tripel, maar dan eentje met heel veel koolzuur.
Het blijkt inderdaad wel heel erg veel koolzuur te zijn...
Daarna begint het vrij proeven en nemen we3 er nog een paar.
Al met al doen we ons Océ motto "Follow / swallow the liters" weer de nodige eer aan.
Wat opvalt is dat inspecteur Hans P. erg rustig is vandaag, maar dat moest van zijn vrouw...
Eten
Ergens na 18:00 uur vertrekken we naar Den Bosch om bij Roels te gaan eten.
We zijn eigenlijk te laat, maar we krijgen toch nog iets te eten.
Het eten is prima, een lekker soepje vooraf, een goed hoofdgerecht en als toetje ijs met erg machtige cake.
Uiteraard wordt het een en ander weggespoeld met de nodige liters (daar gan we weer) bier en andere vloeistoffen.
Napraten
Na het eten gaan we naar 't Pantoffeltje, een kroeg die recht tegenover Roels ligt.
't Pantoffeltje staat ook wel bekend als de kroeg voor 'gevallen' vrouwen.
De meeste dames hebben inderdaad wel de klok rond...
Hier wordt nog duchtig nagepraat en tegen 23:40 uur gaan we richting station waar de bus op ons wacht.
Terugreis
De terugreis verloop zonder noemenswaardige problemen.
Behalve dat we toch weer eerst richting Arcen gaan en dan pas naar het zuiden.
Gelukkig bleek dat vandaag maar tot Velden te zijn.
Bekijk hier de foto's van deze inspectie.
|